nieuws

10 dec 2015, 10:10

Groningen maakt zich op voor opening expo David Bowie

Groningen maakt zich op voor opening expo David Bowie

Vandaag is het D-Day voor het Groninger Museum! Met de D van David Bowie welteverstaan. Vanavond vindt de officiële opening van de expositie plaats, maar vanochtend krijgt de pers al de mogelijkheid om een kijkje te nemen op de tentoonstelling, die wereldwijd meer dan een miljoen bezoekers trok.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zo’n honderd journalisten uit binnen- en buitenland verzamelden zich donderdagochtend in het museum om daar als eerste een blik te kunnen werpen op de expositie rondom de wereldster. Vanavond staat vervolgens de officiële opening op het programma, met onder andere een concert van Jett Rebel in de Oosterpoort. Vanaf morgen is de tentoonstelling te bezoeken voor het publiek.

 

Daarmee staat Groningen de komende maanden helemaal in het teken van de superster. De tentoonstelling in het museum geeft bezoekers een kijkje in de uitzonderlijke carrière van David Bowie, één van de meest invloedrijke artiesten uit deze tijd. De expositie laat meer dan 300 objecten uit het archief van Bowie zien, variërend van originele kostuums tot handgeschreven songteksten en van foto's en tot ontwerpen van albums. Voor fans is het de laatste kans de tentoonstelling te bezoeken. ‘David Bowie is’ was eerder te zien in Londen, Toronto, Sao Paulo, Berlijn, Chicago en Parijs.

 

Bij de expositie in het Groninger Museum blijft het niet: rondom het thema ‘David Bowie’ zijn er komende tijd op tal van plekken in de stad activiteiten, voorstellingen en muziekoptredens.

 

David Bowie is vooral bekend als popster, maar ook als acteur heeft hij zijn sporen verdiend. Het Groninger Forum brengt komende periode tien films op het witte doek. In sommige films schittert hij als acteur, in andere films zien we hem als muzikant of juist inspirator. Nachtcafé De Warhol brengt op 18 en 19 december een speciaal ‘David Bowie Tribute’. Bowie tributeband ‘Starmen’ verzorgt een optreden en wordt daarbij bijgestaan door een live-orkest, diverse solisten en videoprojecties.

 

In fotogalerie Noorderlicht is de expositie ‘Bowie by Hanekroot’ te zien. Gijsbert Hanekroot (1945) begon eind jaren zestig als popfotograaf. Van 1970 tot 1975 was hij hoffotograaf voor Muziekkrant Oor; zijn assistent Anton Corbijn zou hem daarna opvolgen. In de kelder van de Noorderlicht is tot en met 27 maart een selectie te zien van foto’s die Hanekroot in de jaren zeventig van Bowie maakte.

 

Ook MartiniPlaza besteedt aandacht aan Bowie: hier is vanaf 19 december een tentoonstelling over David Bowie te bezichtigen. Onder de titel ‘Bowie Lesque’ is een unieke verzameling kunstwerken bijeen gebracht van twintig befaamde nationale en internationale kunstenaars die zich door David Bowie hebben laten inspireren.

 

Het Nederlands Stripmuseum staat met de expositie rondom Ziggy Stardust stil bij Bowie. Er zijn strips, tekeningen en illustraties te bekijken, geïnspireerd op het karakter.