nieuws

15 mrt 2016, 10:10

Groningen laat zich niet gek maken - nieuw symbool voor Stad?

Groningen laat zich niet gek maken - nieuw symbool voor Stad?

Een nar die de wereld vanuit de hoogte bekijkt, en zelfbewust de wereld beschouwt: kan het nieuwe, zelfbewuste Groningen zich een mooier symbool voorstellen? “In Groningen lachen we er om. Wij laten ons hier de kop echt niet gek maken!”, lijkt dit beeld op bovenstaande foto te symboliseren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Deze nar is geen nieuw beeld, maar een van de stadsmarkeringen die in 1990 door Groningen werden opgericht, ter gelegenheid van het 950-jarig bestaan van de stad. Dat was vorig jaar precies 25-jaar geleden. Maar dat jubileum is velen ontgaan.

Maar eigenlijk zijn de stadsmarkeringen nog steeds prachtige kunstwerken die een zelfbewust Groningen lijken te symboliseren.

De stad Groningen heeft bij het 950-jarig bestaan in 1990 tien zogenoemde stadsmarkeringen gekregen: kunstwerken aan de belangrijke toegangswegen, op de grens van de stad, en één op het Martinikerkhof. Het zijn verwijzingen naar de markeringsfunctie van oude stadspoorten. Het stadsmarkeringsplan is ontworpen door de architect Daniel Libeskind.

Libeskind gaf zijn plan de werktitel "The Books of Groningen" en iedere stadsmarkering (9 stuks) verwijst naar een letter van de oude naam voor de stad Groningen: CRUONINGA

De nar op bijstaande foto’s maakt deel uit van de stadsmarkering aan de A7. Het is een werk van John Hejduk, getiteld: The Tower of Cards, The Tower of Letters, The Joker's Perch.

(Foto: Ton de Preter)