nieuws

06 jun 2016, 15:03

Doffe dreunen veroorzaakt door F-16's die vliegtuig moesten onderscheppen

Doffe dreunen veroorzaakt door F-16's die vliegtuig moesten onderscheppen

Groningen is maandag rond twintig voor vier opgeschrikt door twee F-16 straaljagers die door de geluidsbarrière gingen en zorgden voor twee enorme knallen. Ze deden dat vermoedelijk om een onbekend vliegtuig te onderscheppen. De knallen werden gevoeld en gehoord in een groot deel van het Noorden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op het Twitteraccount van vliegbasis Volkel werd een Quick Reaction Alert gemeld, wat inhoudt dat er een onbekend vliegtuig in Nederlands luchtruim hangt en wordt onderschept. Een F-16 mag dan door de geluidsbarrière vliegen. Daarvoor moeten ze een snelheid van meer dan 1200 kilometer per uur behalen.

Er is nog wel onduidelijkheid, omdat er tussen drie en vier uur ook een oefening zou zijn, waarbij mogelijk knallen te horen waren in de omgeving van Tiel. Defensie komt later op de middag met een toelichting.

Volgens RTV Noord was er inderdaad een burgervliegtuig waarmee de luchtverkeersleiding geen contact meer kon krijgen. Het contact zou nu wel weer zijn hersteld. Tegen RTV Oost zei een woordvoerder dat het inderdaad "voor het echie" was.

De knallen zorgden er wel voor dat veel mensen schrokken en de straat op gingen. Ook op Twitter werden veel vragen gesteld.