nieuws

10 dec 2015, 14:02

Groningen in de ban van ‘Bowie is’

Groningen in de ban van ‘Bowie is’

Groningen staat de komende drie maanden volledig in het teken van popster David Bowie. In het Groninger Museum opent vrijdag de tentoonstelling ‘David Bowie is’. Het museum mikt de komende drie maanden op 100.000 extra bezoekers.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Groningen is na Londen, Toronto, São Paulo, Berlijn, Chicago, Parijs en Melbourne de achtste stad waar de expositie te zien is. ‘Bowie is’ geeft in beeld en geluid een overzicht van de carrière van de baanbrekende en invloedrijke popster. Bezoekers krijgen meer dan 300 handgeschreven songteksten, originele kostuums, foto’s en albumontwerpen te zien.
 

De tentoonstelling was in 2013 voor het eerst te zien in het Victoria & Albert (V&A) Museum in Londen. ,,Het werd een enorm succes en dat hadden we niet verwacht”, zegt conservator Victoria Broackes.
 

Wereldwijd bezochten al meer dan 1 miljoen mensen ‘Bowie is’ en zo’n 95 andere musea wilden de tentoonstelling ook hebben. Groningen is echter voorlopig de laatste stad waar de expositie te zien is. ,,Ze reageerden snel en kwaliteit van de exposities is hier altijd heel goed”, aldus Broackes. ,,Ook nu is hard gewerkt en het ziet er fantastisch uit.’
 

Het Groninger Museum, dat een samenwerking heeft met het V&A, is trots dat ze de expositie naar Groningen hebben kunnen halen. ,,We zijn al heel vroeg benaderd door het V&A, maar aanvankelijk twijfelden we”, zegt museumdirecteur Andreas Blühm. ,,De opening in Londen maakte echter zoveel indruk, dat we onze kans hebben gepakt. Groningen past zeker in het rijtje van wereldsteden, want we hebben als museum een rijke traditie van cross-overs tussen mode, muziek en kunst.”

Het museum heeft 100.000 bezoekers nodig om uit de kosten te komen. Per uur kunnen er zo’n 350 bezoekers naar binnen, omdat ze een headset op krijgen. ,,Absolute bezoekersrecords zullen we vanwege de korte duur niet gaan halen, maar inmiddels staat de hele stad in het teken van Bowie. Die hype zet Groningen en het museum ontzettend goed op de kaart.”
 

Het is nog niet bekend of David Bowie zelf naar de expositie komt. Hij gaf wel toegang tot zijn archieven, maar wilde verder niet betrokken zijn. Hij zou de expositie in Londen ooit ‘undercover’ hebben bezocht. ,,Bezoekers in Groningen moeten maar goed om zich heen kijken. Het zou me niet verbazen als hij hier ook stiekem een bezoekje brengt”, aldus Broackes.