nieuws

21 sep 2017, 10:10

Groningen huisvest nieuw klimaatcentrum Verenigde Naties

Groningen huisvest nieuw klimaatcentrum Verenigde Naties

Het internationale kenniscentrum voor klimaatadaptatie (GCECA) van de Verenigde Naties wordt gehuisvest in de Energy Academy Europe in Groningen. Ook komt er een vestiging in Rotterdam. Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma zet Groningen zich met de komst van het VN-klimaatinstituut ‘wereldwijd goed op de kaart’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Groningen en Rotterdam hebben het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCECA) binnengesleept door samen het meest overtuigende bod op tafel te leggen. Daarmee troefden de Gronings-Rotterdamse alliantie zes andere kandidaten af. Uiteindelijk waren de ligging van de steden, de kennis die zij hebben over de gevolgen van klimaatverandering en de innovatieve kantoorgebouwen doorslaggevend voor de selectiecommissie.

Dijksma: "Met dit klimaatcentrum laat Nederland zien dat het de kennis en kunde in handen heeft om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken. En het is mooi nieuws voor Rotterdam en Groningen, die zichzelf wereldwijd goed op de kaart zetten met zo’n instituut. De opwarming van de aarde zal steeds meer mensen hard treffen. Ons initiatief voor dit mondiale klimaatcentrum helpt landen en organisaties die zoeken naar tastbare oplossingen om zich te kunnen wapenen klimaatverandering."

'Groningen biedt perfecte voedingsbodem'
In Groningen krijgt het GCECA ruimte in het innovatieve duurzame kantoorgebouw van de Energy Academy Europe. Met de universiteit en bedrijven die al actief zijn op het gebied van klimaat, biedt de stad volgens de evaluatiecommissie een perfecte voedingsbodem voor het klimaatcentrum.

Global Centre of Excellence on Climate Adaptation
Het centrum zal een breed wereldwijd netwerk van partners samenbrengen, waaronder internationale kennisinstituten, bedrijven, belangenorganisaties, lokale en nationale overheden en de financiële sector. Zij stellen zich het doel partijen te steunen om klimaatadaptatie effectiever in de praktijk te brengen. Door het samenbrengen van kennis over projecten op het gebied van bijvoorbeeld infrastructuur en landbouw, kunnen straks nieuwe wegen, gebouwen en akkers in kwetsbare landen, overal ter wereld veerkrachtiger worden gemaakt tegen klimaatverandering.