nieuws

09 okt 2017, 10:10

Groningen Airport Eelde eerste Europese ‘droneluchthaven’

Groningen Airport Eelde is de eerste Europese luchthaven waar vliegen met onbemande luchtvaartuigen, zoals drones, is toegestaan. De DroneHub GAE heeft hiervoor toestemming gekregen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, zodat onderzocht kan worden hoe drones volledig geïntegreerd kunnen worden in het reguliere vliegverkeer.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de DroneHub GAE werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen om drone-business te ontwikkelen, te faciliteren en om innovatieve oplossingen te onderzoeken op het gebied van drones. Daarbij worden actief verbindingen gemaakt om de ontstane nieuwe economie rondom drones aan te jagen en te versnellen.

 

In zijn onderzoek werkt de DroneHub GAE nauw samen met Groningen Airport Eelde en Luchtverkeersleiding Nederland. Onno de Jong, havenmeester GAE: “Een van de eerste stappen die we gaan nemen is het zichtbaar maken van een drone op de radar. Stap voor stap onderzoeken we hoe we drones volledig en veilig kunnen integreren.”

 

De DroneHub GAE is een initiatief van de provincie Drenthe. Volgens gedeputeerde Henk Brink is het van belang dat regelgeving in een vroeg stadium betrokken is bij innovatieve ontwikkelingen in de markt. Een voorbeeld hiervan is het leveren van noodmedicatie aan de Waddeneilanden. We zien ook kansen in andere sectoren, zoals de precisielandbouw.”
 

Naar verwachting vinden aan het einde van het eerste kwartaal 2018 de eerste vluchten plaats op de luchthaven. Deze gecontroleerde vluchten worden alleen uitgevoerd door gediplomeerde piloten. De burgerluchtvaart zal geen hinder ondervinden van de vluchten met drones omdat het vliegen eerst gescheiden plaats zal vinden. Volgens de luchthavenleiding staat de veiligheid altijd voorop.