nieuws

16 feb 2018, 10:10

Greenpeace bezet boorplatform om gasboringen te hinderen; Wiebes: 'Maak je geen zorgen'

Greenpeace bezet boorplatform om gasboringen te hinderen; Wiebes: 'Maak je geen zorgen'

Actievoerders van Greenpeace hebben sinds donderdagavond een boorplatform in de Noordzee boven Schiermonnikoog bezet. Ze voeren actie tegen het Britse bedrijf Hansa Hydrocarbons, dat proefboringen naar aardgas wil gaan doen. Tegelijkertijd laat minister Wiebes weten dat de inwoners van Schiermonnikoog zich geen zorgen hoeven te maken over de gevolgen van de proefboringen. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wiebes gaf vorige week toestemming aan Hansa Hydrocarbons om proefboringen te doen. De Britten wilden al vandaag beginnen met de boringen, die twee tot vier maanden in beslag gaan nemen. Greenpeace is boos. De actievoerders willen niet alleen de boringen tegengaan omdat ze de gevolgen vrezen, maar ze vinden ook nog eens dat de Britten te snel handelen. Zo stond er binnen mum van tijd een boorplatform en zijn de inwoners van Schiermonnikoog verrast.


Genoeg voorraad
Vier actievoerders hesen zich donderdag aan een poot van het platform omhoog. Ze verblijven in hangende tentjes. Volgens woordvoerster Faiza Oulahsen kunnen ze het daar wel een tijdje uithouden. De kustwacht houdt de actie nauwlettend in de gaten met drie schepen, een vliegtuig en een helikopter. Ze hebben vooralsnog niet ingegrepen.

Wiebes: ‘Geen zorgen’
Intussen reageert minister Eric Wiebes bij het Dagblad van het Noorden dat de inwoners van Schiermonnikoog zich geen zorgen hoeven te maken. Hij rekent erop dat de proefboringen niet leiden tot bodembeweging. Ook is er volgens hem nog lang geen spraken van daadwerkelijke gaswinning. “Dat moeten we allemaal nog maar zien”, aldus Wiebes.

De actie van Greenpeace is live te volgen via hun website. Daar is ook een petitie te vinden.