nieuws

04 jan 2018, 10:10

Goede voornemens? Zo houd je ze vol!

Goede voornemens? Zo houd je ze vol!

Zie jij je goede voornemens ook elk jaar weer in no time sneuvelen? Volgens André Aleman, hoogleraar neuropsychologie bij het UMCG in Groningen, zijn goede voornemens echt niet gedoemd te mislukken. Hoe je doelen haalt? De auteur van ‘Je brein de baas’ geeft een aantal tips!

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Elk jaar nemen 8 van de 10 Nederlanders zich iets voor op 1 januari, bijvoorbeeld stoppen met roken, minder geld uitgeven, meer sporten of gezonder eten. Slechts 1 op de 6 weet zijn voornemen vast te houden en het doel te realiseren.

Volgens Aleman komen goede voornemens komen meestal neer op gedragsverandering en dat mislukt vaak door de drie G's: gewoonte, gemak en genot. Die drie verhinderen verandering. Dat wil echter niet zeggen dat ingesleten gedragspatronen niet te veranderen zijn, zegt hij.

Zo is het van belang om kleine stappen te nemen en die concreet te benoemen, tipt hij. Het helpt ook om te visualiseren: voor je te zien hoe je het uit gaat voeren. “Bedenk de concrete handelingen die je moet doen om te slagen: bijvoorbeeld de wekker de avond te voren wat vroeger zetten op maandagavond als je de dag erop eerst wilt gaan sporten 's ochtends. Elke keer als je gesport hebt is het goed om jezelf ermee te complimenteren, de voldoening dat je je doel voor die dag gehaald hebt werkt als een beloning. Dat is beter dan een ongezonde beloning zoals een snack of alcohol. Ook helpt het om regelmatig te bedenken hoe belangrijk je het doel vindt en dat je het prima vol kunt houden: velen gingen je voor.”

Tot slot is het volgens Aleman van belang om je eigen ‘smoesjes’ door te hebben, excuses waardoor je niet hoeft te sporten. Aleman: "Je moet van het nieuwe gedrag juist een routine maken waar je niet meer aan gaat tornen."