nieuws

07 jan 2017, 11:11

GGD Groningen bezorgd om toename dwangmatige verzamelaars

GGD Groningen bezorgd om toename dwangmatige verzamelaars

De GGD in Groningen maakt zich zorgen over de toename van mensen met een dwangmatige verzamelneiging. Het gaat om meestal eenzame mensen die hun woning vol stoppen met kleding of spulletjes. Deze mensen worden “hoarders” genoemd. Volgens de GGD is het wenselijk dat er goede specialistische zorg en behandeling komt voor deze mensen, zo meldt zaterdag het Dagblad van het Noorden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In het artikel in het Dagblad meldt Annette von Unruh, coördinator woonhygiëne van de GGD dat er in de stad Groningen alleen al dertig tot veertig “hoarders” bekend zijn, maar het werkelijke aantal is waarschijnlijk veel hoger.

Hoarders, eenzame mensen in een volgepropt huis wonen, zijn vaak alleenstaande ouderen. Vaak kampen ze met een psychiatrische stoornis. De verzamelwoede start vaak na een traumatische ervaring, bijvoorbeeld na het overlijden van een dierbare. De verzamelwoede is vaak een troost. Behandeling van de aandoening is lastig, aldus de GGD, en daarom is er in elk geval meer kennis en specialistische zorg nodig.

 

GIC.nl