nieuws

30 dec 2016, 13:01

Gevaarlijke spoorwegovergang bij Winsum per direct dicht

Gevaarlijke spoorwegovergang bij Winsum per direct dicht

De gevaarlijke spoorwegovergang bij Winsum is per direct dicht. Dat kan omdat de veelbesproken noodweg langs het spoor klaar is. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bij de onbeveiligde overgang vond in november een treinongeval plaats, waarbij achttien inzittenden gewond raakten. Eerder al kwamen er twee mensen om bij andere ongelukken.

Na het meest recente ongeluk werd besloten om versneld een noodweg aan te leggen naar een andere beveiligde spoorwegovergang. Daardoor kon dan de onbeveiligde overgang worden gesloten.

ProRail moest eerst nog tot een akkoord komen met de eigenaar van de grond voor de aanleg van de weg. Toen dat akkoord er eindelijk was, kon in december worden begonnen met de aanleg van de noodweg.

Aanvankelijk dat de spoorbeheerder dat het sneldrogende beton zes weken nodig had om goed uit te harden. Door het warme weer is het beton volgens ProRail echter “in recordtempo gedroogd”. De noodweg kan daardoor veel sneller open dan verwacht. 

De nabestaanden van Gerjon Kazemier en Harry Torrenga zijn blij dat de gevaarlijke overgang nu eindelijk dicht is. "De nabestaanden zijn erg opgelucht door deze ontwikkeling", zegt hun advocaat Arvin Kolder. "Ongevallen zoals in het het verleden aan de Voslaan kunnen daar nu niet meer plaatsvinden."

Kazemier en Torrenga kwamen om bij twee ongelukken bij de treinovergang bij de Voslaan. Ze namen een advocaat in de hand om via een kort geding af te dwingen dat er snel een noodweg zou komen. Nog voordat dit kort geding plaatsvond, kwam ProRail tot een akkoord en werd er ook vaart gezet achter de bouw van de weg. "Ze hebben met man en macht gewerkt om het zo snel mogelijk klaar te krijgen", aldus advocaat Kolder. "In mijn ogen wilde ProRail nu zelf ook het zekere voor het onzekere."