nieuws

23 jun 2016, 09:09

Gemeenteraad Stad: respect voor Haren, maar niet voor “waanideeën”

Gemeenteraad Stad: respect voor Haren, maar niet voor “waanideeën”

“Wij hebben respect voor Haren. Maar niet voor een aantal ‘waanideeën’ die een deel van de gemeenteraad van Haren aanvoert tegen samenwerking met Groningen”. Dat was gisteravond te horen in de Groningse gemeenteraad, waar een discussie werd gevoerd over een mogelijke herindeling.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens een verslag van het Dagblad van het Noorden van vanmorgen kwam er gisteravond in de Groningse gemeenteraad irritatie naar voren over de houding van Haren in het herindelingsdebat.

Volgens stad-Groningse raadsleden wilden zij tot nu toe het debat in Haren niet beïnvloeden en is er daarom vanuit Groningen niet op gereageerd. Maar volgens onder meer fractievoorzitter René Bolle van het CDA in de Groningse gemeenteraad is het ook niet goed wanneer er in Haren waanideeën over Groningen worden verkondigd, waarop vervolgens niemand reageert. ‘Het is goed dat we niet teruggeslagen hebben. We waren bescheiden. Maar we moeten ook weer niet vals bescheiden zijn’, zo betoogde hij in het Dagblad van het Noorden.

Tot de waanideeën die in de gemeenteraad in Haren zijn aangevoerd behoren volgens de Groningse gemeenteraadsleden de gedachte dat Groningen de OZB in Haren zou willen verhogen, en de groene long tussen Groningen en Haren vol zou willen bouwen.

Ten Boer

Ook in de gemeente Ten Boer werd gediscussieerd over plannen voor fusie met Groningen. Maar in tegenstelling tot Haren is er in Ten Boer juist wel enthousiasme over fusie met Groningen en zijn de ervaringen met het Groningse ambtelijk apparaat tot nu toe positief. De raadsleden in Ten Boer zijn bang dat het Haren niet zal lukken om op eigen kracht de financiële problemen op te lossen, en dat uiteindelijk inwoners van Ten Boer en Groningen daarvan de rekening zullen krijgen gepresenteerd.