nieuws

10 okt 2015, 11:11

Gemeentebestuur: 'Groot tekort aan huurwoningen dreigt'

Gemeentebestuur: 'Groot tekort aan huurwoningen dreigt'

Als het Rijk niet ingrijpt en de huurdersheffing die het van corporaties ontvangt niet verlaagt, ontstaat de komende jaren een groot tekort aan goedkope huurwoningen in Groningen. Dat zegt de Groningse wethouder Roeland van der Schaaf zaterdag in het Dagblad van het Noorden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het forse tekort wordt volgens het gemeentebestuur veroorzaakt door een combinatie van de instroom van vluchtelingen en de stevige groei die de stad al jaren doormaakt.

De woningcorporaties betalen nu jaarlijks miljoenen aan huurdersheffing. Dat geld zouden ze volgens Van der Schaaf veel beter kunnen besteden aan de bouw van meer goedkope huurwoningen.

Het gemeentebestuur en de corporaties trekken daarom samen op om het Rijk een voorstel te doen. “We willen een aanbod doen aan de minister”, zo zegt de wethouder in het Dagblad van het Noorden. “De heffing zal niet zomaar van tafel gaan, maar we hopen wel tot een soort ruil te komen.”

Verwacht wordt dat Groningen tot 2050 elk jaar met 2000 inwoners zal groeien. Daarbovenop komt nog de instroom van vluchtelingen.

Om die groei te kunnen opvangen, zouden er de komende jaren duizend extra huurwoningen gebouwd moeten worden. Dat is echter alleen te realiseren als hiervoor de miljoenen euro’s gebruikt kunnen worden die nu als huurdersheffing aan het Rijk worden betaald, aldus de gemeente en de corporaties.