nieuws

12 aug 2016, 10:10

Gemeente sluit kroegen Nieuwstad in strijd tegen drugsoverlast

Gemeente sluit kroegen Nieuwstad in strijd tegen drugsoverlast

De gemeente Groningen heeft besloten de kroegen Klein Mokum en Pierement, allebei gelegen in de enig overgebleven rosse buurt van Groningen, voor een half jaar te sluiten. Met de sluiting wil de gemeente naar eigen zeggen het signaal geven dat een verplaatsing van de drugsoverlast van het A-kwartier naar de Nieuwstad niet wordt getolereerd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens het Dagblad van het Noorden wil de gemeente met het besluit de groeiende drugsoverlast in de Nieuwstad een halt toeroepen. Beide cafés zouden regelmatig worden bezocht door drugsdealers en –gebruikers. Ook zijn tijdens invallen door de politie handelshoeveelheden drugs aangetroffen.

Verplaatsing drugsproblematiek
De gemeente zegt te willen voorkomen dat de drugsproblematiek die voorheen het A-kwartier teisterde, zich verplaatst naar de Nieuwstad. Sinds de sluiting van de prostitutiepanden in het A-kwartier komen er steeds meer meldingen van overlast door dealers en verslaafden uit de omgeving van de enig overgebleven rosse buurt.

Met de sluiting van de twee kroegen wil loco-burgemeester Joost van Keulen een duidelijk signaal afgegeven dat "kroegeigenaren verantwoordelijk zijn voor het voorkomen van drugsgebruik en –handel in hun cafés. Ook geeft hij aan dat het als een stevig signaal mag worden gezien dat de gemeente niet zal toestaan  dat de Nieuwstad "met dezelfde overlast krijgt te maken als in het verleden het A-Kwartier ".

De kroegen moeten uiterlijk op 19 augustus hun deuren sluiten.


Foto: NieuwstadGroningen.nl