nieuws

03 okt 2015, 11:11

Gemeente Groningen staat er economisch goed voor

Gemeente Groningen staat er economisch goed voor

Groningen staat er economisch gezien goed voor. Inwoners en bezoekers besteden meer geld. Het aantal toeristen stijgt en de vraag naar winkel- en kantoorlocaties stijgt.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Uit de jaarbegroting over 2016 blijkt dat enkele diensten komend jaar duurder worden. Zo wordt een begrafenis in de gemeente Groningen het komend jaar 3 procent duurder. Volgens de gemeente is de prijsverhoging nodig om het begraven kostendekkend te maken. 

Naast de begrafeniskosten gaan ook de precariorechten omhoog. Wie bijvoorbeeld een terras wil exploiteren op gemeentelijke grond, betaalt het komend jaar ruim 6.6 procent meer. 

De woonlasten blijven volgend jaar nagenoeg gelijk. Onder andere de onroerendzaakbelesting stijgt met het loon mee en ook de afvalstoffenheffing blijft gelijk. Wel worden de rioolkosten zeven euro per jaar duurder. Qua investeringen steekt Groningen volgend jaar 20 miljoen euro in verschillende projecten. Zo is er geld opzij gezet voor de renovatie van De Papiermolen en de bouw van de sporthal Europapark.

In totaal ligt de begroting van de gemeente Groningen op bijna 1 miljard euro.