nieuws

03 nov 2015, 10:10

Gemeente en grote instellingen gaan ‘groener eten’ in Groningen stimuleren

Gemeente en grote instellingen gaan ‘groener eten’ in Groningen stimuleren

De gemeente Groningen gaat zich inzetten voor het ‘groener eten’. Maandag ondertekende de gemeente een zogheten ‘Green Deal’, waarin ze afspreken dat het aantrekkelijker moet worden om gezonder en duurzamer te gaan eten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Onder andere het UMCG, de Rijksuniversiteit Groningen, Hanos, boeren, horeca en de gemeente gaan samen kijken of ze de route van boer naar voedsel op het bord kunnen verkorten. Ook willen ze de mensen meer gezond laten eten, door ervoor te zorgen dat er minder kunstmatige toevoegingen worden gebruikt. Ook is er aandacht voor biologisch, fairtrade, diervriendelijk, puur, vers en lokaal eten.

 

Een Grean Deal is een afspraak tussen bijvoorbeeld bedrijven, burgers en initiatieven om op een laagdrempelige manier met de overheid te werken aan vergroening en verduurzaming. Het Rijk wil met Green Deals de initiatieven uit het bedrijfsleven faciliteren en versnellen. In de deal staan vaak concrete afspraken.

 

Volgens wethouder Mattias Gijsbertsen is samenwerken, afspraken maken en activiteiten organiseren de manier om een versnelling op gang te krijgen. De Green Deal draagt daar aan bij.