nieuws

30 mrt 2017, 11:11

Gedeputeerde Eikenaar: 'Hard ingrijpen bij Groningse gaswinningsproblemen'

Gedeputeerde Eikenaar: 'Hard ingrijpen bij Groningse gaswinningsproblemen'

Het nieuwe kabinet moet hard ingrijpen bij de problemen rond de gaswinning in Groningen. ,,Er is een groot plan nodig waarbij eindelijk een keer de maatschappelijke problemen en de toekomst van Groningen centraal staan”, zegt de Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar in een reactie op het nieuwste onderzoeksrapport van de OVV.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Eikenaar spreekt van een hard rapport. "De problemen worden te gefragmenteerd aangepakt. Dat zeggen wij al jaren. We hobbelen nu van juridische regeling naar regeling en tegelijk loopt de technische aanpak van de problemen piepend en krakend vast. De maatschappelijke toekomst van Groningen staat op het spel en daar is veel te weinig aandacht voor.”

Eikenaar is blij dat de OVV pleit voor een organisatie die boven alle partijen staat. De Nationaal Coördinator Groningen kan volgens hem die rol vervullen, maar dan moet hij wel het mandaat krijgen om besluiten te kunnen nemen. "Ook ben ik het met de OVV eens dat de NAM uit het systeem moet. Ook als het gaat om de versterkingsoperatie”, zegt hij.

"Het nieuwe kabinet kan nu twee dingen doen: juridisch aanmodderen of ervoor kiezen om het kabinet te worden dat de problemen echt oplost. Maar dan moeten ze beginnen bij de inwoners van Groningen, de maatschappelijke problemen in z'n totaliteit en het werken aan vertrouwen. Dan komen de juridische vragen en oplossingen later wel.”