nieuws

18 dec 2015, 15:03

'Gaswinning terug naar 27 miljard kuub'

'Gaswinning terug naar 27 miljard kuub'

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) draait de gaskraan in Groningen verder dicht. Hij beperkt de gaswinning komend jaar tot 27 miljard kuub gas, zo maakte hij vrijdag bekend. Dit jaar mocht er niet meer dan 30 miljard kuub uit de Groningse bodem worden gehaald.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Kamp volgt daarmee de Raad van State, die eerder dit jaar bepaalde dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij NAM tot oktober 2016 niet meer dan 27 miljard kuub gas mag winnen in Groningen.

Alleen in een koude winter, als er meer gas nodig is om de huizen en bedrijven te verwarmen, zou er meer gas uit de Groningse bodem naar boven mogen worden gehaald. Volgens netbeheerder GasUnie Transport Services (GTS) is dan 31 miljard kuub gas nodig.

Tegen de gaswinning in Groningen is veel protest want het zorgt voor aardbevingen. Daardoor raken huizen beschadigd en voelen mensen zich onveilig. Om het aantal bevingen te verminderen en de veiligheid van de Groningers te verbeteren, schroefde Kamp de gaswinning de afgelopen jaren al terug. Van bijna 48 miljard kuub in 2012 en bijna 54 miljard kuub in 2013 gold dit jaar 30 miljard kuub gas als maximum. En voor 2016 wordt dat met 27 miljard kuub dus nog wat minder.

Volgens Kamp was de veiligheid van de Groningers leidend bij het besluit om de gaskraan nog wat verder dicht te draaien. Daarnaast moeten ook miljoenen huishoudens en bedrijven kunnen worden voorzien van gas waarmee de panden worden verwarmd. ,,We draaien de gaskraan nu verder dicht en nemen de maatregelen die nodig zijn om in de toekomst minder afhankelijk te zijn van Gronings gas voor onze energievoorziening’’, aldus Kamp.