nieuws

18 dec 2015, 16:04

Gaskraan kan in 2020 nog verder dicht; woningprijzen in bevingsgebied dalen

In 2020 kan de gaskraan in Groningen nog verder dicht. Er wordt minder gas verkocht aan Duitsland, België en Frankrijk en volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) kan dan ook meer gas uit het buitenland worden verwerkt, waardoor nog maar tussen de 18 en 24 miljard kuub Gronings gas nodig is.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gas uit Groningen is anders samengesteld dan gas in andere landen. Gas uit het buitenland moet daarom eerst in een stikstofinstallatie geschikt worden gemaakt voor gebruik hier. In Zuidbroek wordt daar een nieuwe stikstoffabriek voor gebouwd. Vanaf 2017 worden bovendien alleen nog cv-ketels en gasfornuizen verkocht die geschikt zijn voor verschillende soorten gas.

Woningprijzen in bevingsgebied dalen

Woningen in het aardbevingsgebied in Groningen zijn moeilijker te verkopen en de prijzen van koopwoningen blijven achter bij die van huizen in vergelijkbaar gebied in de omgeving. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Onderzoek van het CBS bevestigt hiermee wat velen al wisten of vreesden.

Het tweede kwartaal van dit jaar waren de prijzen van bestaande koopwoningen met 2,4 procent gedaald, in vergelijking met het derde kwartaal van 2012. Toen vond de grootste beving tot nu toe plaats. Bijna de helft van alle koopwoningen in het risicogebied heeft of had aardbevingsschade.

Het onderzoek werd verricht in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen. In hoeverre recente bevingen de woningmarkt beïnvloeden kan volgens het CBS niet worden vastgesteld.