nieuws

22 jan 2018, 11:11

"Garantieregeling: kansen voor woningmarkt in Groningse regio" (Opinie Marijke van Beek)

"Garantieregeling: kansen voor woningmarkt in Groningse regio" (Opinie Marijke van Beek)

“Onze regio heeft er alle belang bij dat mensen willen blijven wonen, maar ook dat er “nieuwe mensen van buiten” willen komen wonen. Zonder een garantieregeling zullen die nieuwkomers er niet of slechts mondjesmaat komen en dat is op zijn minst gezegd niet erg fijn”. Passage uit onderstaande opiniebijdrage van burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond. Zij pleitte onlangs voor een garantieregeling, maar dat kwam haar op boze reacties te staan. In een blog op GIC.nl gaat ze in op soms nogal felle kritiek op haar pleidooi.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

'Onlangs pleitte een woordvoerder van de RABO bank voor een garantieregeling om de woningmarkt in het aardbevingsgebied te stimuleren. Een pleidooi waar ik het als burgemeester van een aardbevings-gemeente van harte mee eens ben.

Ik maakte er een twitterbericht van. Dat kwam me duur te staan! Ongenuanceerde reacties waren mijn deel en waarom?  De criticasters waren van mening dat banken niet gediend behoefden te worden met een dergelijke regeling, die door de overheid betaald moesten worden!    

Nogal kortzichtig deze reactie. 

In mijn opvatting, stelt de staat zich immers “slechts” garant en indien iemand echt een beroep zou doen op de regeling worden de eventuele noodzakelijke kosten verhaald op de NAM.

De woningmarkt in het aardbevingsgebied stagneert in tegenstelling tot de rest van de provincie en de rest van Nederland. Dat is niet fijn, met name niet fijn voor inwoners die om welke reden dan ook hun huis willen/moeten verkopen, maar door de aardbevingsproblematiek hun huis niet kwijtraken en daarmee gevangene worden van hun eigen huis.

Maar het is ook niet fijn voor onze prachtige regio. Onze regio heeft er alle belang bij dat mensen willen blijven wonen, maar ook dat er “nieuwe mensen van buiten” willen komen wonen.

Zonder een garantieregeling zullen die nieuwkomers er niet of slechts mondjesmaat komen en dat is op zijn minst gezegd niet erg fijn.

Waarom zou je een huis kopen in een gebied waarvan je niet weet of je het, als je het moet of wilt verkopen, ook weer kunt verkopen zonder een al te groot (financieel-) risico te lopen.

Dan zou een garantieregeling een enorme hulp kunnen zijn en daarom pleit ik daar al jaren voor! Dan kunnen we het een volgende keer nog wel eens hebben over het systeem van hypotheekverstrekking, daar valt zeker nog genoeg over te zeggen...'

Marijke van Beek
(Marijke van Beek is burgemeester van de gemeente Eemsmond).