nieuws

03 jun 2016, 11:11

‘Fusie goed voor Groningen, Ten Boer en Haren’

‘Fusie goed voor Groningen, Ten Boer en Haren’

Een fusie van de gemeenten Groningen, Ten Boer en Haren zou zorgen voor een krachtige nieuwe gemeente. Het zorgt ervoor dat nieuwe ambities kunnen worden gerealiseerd. Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie Groningen, dat vrijdagochtend gepresenteerd is. Het rapport is mede tot stand gekomen na gesprekken tussen de gemeenten en gespreksleider Hayo Apotheker.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Uit de verkenning komt naar voren dat de fusie zorgt voor een krachtige bestuurlijke eenheid die een dynamische agenda kan realiseren voor Stad en Ommeland. De nieuwe gemeente zou financieel ook goed tegen een stootje kunnen en heeft veel organisatiekracht.

De nieuwe gemeente van Groningen, Ten Boer en Haren zou zo’n 230.000 inwoners krijgen. Daarmee wordt het de vijfde gemeente van Nederland. De versterkte positie zorgt voor een goede uitgangspositie om economische en ruimtelijke ambities te realiseren.

Groningen en Ten Boer hebben al eerder uitgesproken te willen fuseren. De gemeente Haren wilde liever zelfstandig blijven en zag een fusie met Groningen niet zitten. Uit onderzoek blijkt dat het bestuur financieel op het randje balanceert. Een eerdere fusie met Tynaarlo liep op niets uit en de provincie zette daarom Haren rond de tafel met Groningen en Ten Boer.

De gemeenteraad van Haren moet nu besluiten of ze samen met Groningen en Ten Boer willen fuseren of toch zelfstandig willen blijven. Als ze gaan fuseren, dan kan de nieuwe gemeente op 1 januari 2019 een feit zijn.

Het volledige rapport is hier te lezen.