nieuws

21 feb 2017, 10:10

FNV: 'Enquête onder medewerkers Primark levert schokkende resultaten op'

FNV: 'Enquête onder medewerkers Primark levert schokkende resultaten op'

De enquête van vakbond FNV, die anderhalve week geleden naar aanleiding van klachten van (oud-)medewerkers van de Primark in Groningen in het leven is geroepen, heeft volgens de vakbond schokkende resultaten opgeleverd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

"Een groot deel van het personeel voelt zich regelmatig gekleineerd, geïntimideerd bij ziekmeldingen en continu gecontroleerd door supervisors of managers en door camera's", laat de FNV in een persbericht weten.

Bijna 1.200 (oud-)personeelsleden van de Primark hebben volgens NU.nl de vragenlijst van FNV ingevuld. Een groot deel hiervan komt volgens de vakbond uit de steden Amsterdam, Eindhoven en Groningen.

Naast dat 75 procent van de werknemers aangeeft dat de werkdruk te hoog is, laat de FNV weten dat Primark het volgens de uitkomst van de vragenlijst helemaal bont maakt als het gaat om ziekmeldingen. "Het bedrijf overtreedt de wet- en regelgeving. Zo wordt door leidinggevenden gevraagd naar de aard van de ziekte en wordt het loon vaak niet doorbetaald." 66 procent van de personen die de enquête heeft ingevuld, stuitte op deze problemen.

Bestuurder bij de FNV Niels Suijker laat weten snel met Primark in gesprek te gaan om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Primark heeft op dit moment zestien filialen in Amsterdam, waar circa 4.8000 mensen werkzaam zijn.