nieuws

19 jan 2018, 09:09

Fakkeloptocht: GBB verwacht minimaal 8000 deelnemers

Fakkeloptocht: GBB verwacht minimaal 8000 deelnemers

De Groninger Bodem Beweging (GBB) verwacht dat er vanavond op zijn minst 8000 mensen meelopen in de fakkeltocht door de Groningse binnenstad. Vorig jaar waren er 4000 deelnemers, maar Jelle van der Knoop van de GBB verwacht minimaal een verdubbeling. ‘De Groningers zijn het zat.’ 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Onder het motto ‘Genoeg is genoeg’ loopt er vanavond een stoet vanaf de Vismarkt via het Akerkhof naar de Hoge der A. De stoet trekt vervolgens langs de Diepenring tot aan het Kattendiep. ‘Een flinke tocht inderdaad’, beaamt Van der Knoop. ‘Maar als je zoveel mensen verwacht, moet dat ook wel. Je wilt dat iedereen mee kan lopen.’ De verwachting is dat de tocht dik anderhalf uur duurt.

Voorafgaand aan de fakkeltocht zijn er op de Vismarkt een aantal sprekers. Aan het woord komen onder meer burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum, Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP), fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks en Jorien de Lege van Milieudefensie.

De organisatie heeft 4000 fakkels klaarliggen. Hoogstwaarschijnlijk zijn dat er dus niet genoeg, maar volgens de GBB kunnen mensen ook prima per twee- of drietal een fakkel dragen. De organisatie roept mensen op vooral geen eigen fakkels mee te nemen. Mensen met spandoeken zijn welkom, maar worden verzocht aan het einde van de stoet aan te sluiten.