nieuws

26 dec 2015, 11:11

Experts hebben forse kritiek op bevingsonderzoeken

Experts hebben forse kritiek op bevingsonderzoeken

Drie aardbevings- en gaswinningsexperts vinden dat er nog steeds veel onduidelijkheden zijn over de risico's van de gaswinning in Groningen. Ze hebben kritiek op de nieuwste onderzoeken van bijvoorbeeld de NAM. Dat meldt de NOS zaterdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens geoloog is Groningen door het verder dichtdraaien van de gaskraan veiliger geworden, maar bestaat er nog steeds kans op een zwaardere beving. Dat bevestigen ook professor Manuel Sintubin, hoogleraar geologie aan de universiteit van Leuven en oud NAM-ingenieur Adriaan Houtenbos.

De drie experts verschijnen binnenkort bij een hoorzitting van de Tweede Kamer, omdat ze een van de weinige onafhankelijke deskundigen zijn. De experts zullen dan kritisch zijn. Ze vinden dat de bevingsonderzoeken niet onafhankelijk genoeg zijn.

De experts willen dat de nadruk wordt verlegd. Nu houdt men vooral rekening met hoeveel gas de NAM maximaal kan winnen, terwijl andere vragen onbeantwoord blijven. Ze willen bijvoorbeeld meer onderzoek naar de typen ondergrond en de scheuren die door de bodem lopen.