nieuws

24 jul 2015, 09:09

Elektrische eenwieler Solowheel niet toegestaan in Groningen

Elektrische eenwieler Solowheel niet toegestaan in Groningen

Een elektrisch aangedreven eenwieler, de Solowheel, is niet toegestaan in Groningen. Tot die conclusie kwam de Groningse Cake Chuansook die het nieuwe vervoermiddel uit Bangkok had meegenomen. Ze meldt vrijdag in het Dagblad van het Noorden dat ze op de Grote Markt werd aangehouden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het vervoermiddel is in Bangkok in korte tijd populair geworden. Toen Chuansook met de solowheel over de Grote Markt reed, werd ze aangehouden door een agent op een mountainbike. Volgens de agent is het vervoermiddel niet verzekerd. Er zou geen regeling zijn in de wegenverkeerswet voor de nieuwe elektrische eenwielers, en dat betekent dat er geen aansprakelijkheidsregeling is. Mocht een berijder een ongeluk met schade veroorzaken, dan kan het lastig worden om die schade te verhalen.

In het artikel in het Dagblad van het Noorden laat de eigenaresse van de eenwieler weten het opmerkelijk te vinden dat je er wel mee mag rijden in steden als Utrecht en Rotterdam, maar niet in Groningen.

Ook is het opmerkelijk dat de minister weliswaar nog toestemming moet geven om met de eenwieler te rijden, maar dat het volgens de Rijksdienst voor het Wegverkeer zo is dat de eenwieler weliswaar geen vervoermiddel is, maar een voorwerp, vergelijkbaar met skates. En daarmee mag volgens de Rijksdienst wel gereden worden op trottoirs en fietspaden.