nieuws

03 feb 2017, 15:03

Eeldenaren naar Den Haag voor dorpsgenoot Wagif

Eeldenaren naar Den Haag voor dorpsgenoot Wagif

Dorpsgenoten van de met uitzetting bedreigde Eeldenaar Wagif Faradzjulaev gaan op 14 februari naar Den Haag om aandacht te vragen voor zijn situatie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wagif vluchtte vijftien jaar geleden als dienstweigeraar vanuit Azerbeidzjan naar Nederland. Vlak voor kerst hoorde hij dat hij terug moet. Zijn vrouw Günel en zijn kinderen Farhad (6) en Leyla (4) hebben de Nederlandse nationaliteit en als Wagif wordt uitgezet, wordt het gezin uit elkaar gerukt. Dat idee vinden de inwoners van Eelde onverdraaglijk.

Vanuit Eelde-Paterswolde zijn inmiddels verschillende acties georganiseerd. Er was een actiebijeenkomst in het dorp waarbij 450 mensen aanwezig waren, er is een ansichtkaartjesactie vanuit alle basisscholen in de gemeente, er is een kunstwerk gemaakt en er zijn inmiddels ruim 6600 handtekeningen opgehaald.

Volgens woordvoerder Christel Koperberg is het de bedoeling om het kunstwerk en de handtekeningen in Den Haag aan te bieden aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Vreemdelingenzaken. “Alleen de staatssecretaris kan nog beslissen om Wagif bij zijn vrouw en kinderen te houden. Wij gaan hem met zoveel mogelijk mensen vragen om die beslissing te nemen.”

Het is de bedoeling om met bussen vanuit Eelde en Assen naar Den Haag te gaan. Voor mensen die wel mee willen, maar bijvoorbeeld geen vrij kunnen krijgen van hun werk is er een sponsoractie. “Voor vijftien euro kun je een stoel in de bus sponsoren. Zo kunnen mensen de actie toch steunen, ook als ze er niet bij kunnen zijn”, aldus Koperberg.

 

=