nieuws

15 mrt 2018, 17:05

Duizenden Groningse schades vanaf maandag eindelijk in behandeling

Duizenden Groningse schades vanaf maandag eindelijk in behandeling

De ongeveer 12.000 schadegevallen in Groningen die al maanden op de plank liggen, worden vanaf volgende week weer in behandeling genomen. Aan de meldingen is sinds 31 maart 2017 vrijwel niets gedaan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het schadeloket dat alle schadegevallen in behandeling gaat nemen, gaat maandag open. Het loket maakt deel uit van het nieuwe schadeprotocol dat op 31 januari is gepresenteerd door minister Eric Wiebes van Economische Zaken. In dat protocol is de NAM volledig buitenspel gezet. ,,Het is een fenomenale prestatie dat het loket al zo snel op poten is gezet”, zei Wiebes donderdag tijdens een bezoek aan het loket.

Naast Wiebes namen ook minister Sander Dekker van Rechtsbescherming en CdK René Paas een kijkje bij het nieuwe loket. 

Het schadeloket wil de nieuwe en bestaande schadegevallen zo snel mogelijk in beeld krijgen, zodat een onafhankelijke commissie die snel kan beoordelen. De minister kan niet zeggen wanneer het eerste schadegeval ook echt wordt uitbetaald, omdat die commissie, die is samengesteld door minister Dekker, pas in april aan het werk gaat. Ze moeten zich nog in de materie verdiepen en gaan dan nog een procedure bedenken voor het beoordelen van de schades. 

Flinke kluif
Wiebes liet tijdens het bezoek wel weten dat het nieuwe schadeloket nog een flinke kluif krijgt aan het afhandelen van de bijna 12.000 schades die zijn opgespaard. ,,Ik had verwacht dat er al meer was gedaan aan die dossiers. Bij het overnemen van de boedel blijkt echter dat dit minder ver is dan gedacht”, aldus Wiebes.

Desondanks rekent de minister erop dat het nieuwe loket een succes wordt.  ,,Niemand denkt nu nog aan zijn portemonnee. Het gaat om een eerlijke en onafhankelijke beoordeling van de schade en de Groningers kunnen op allerlei manieren in bezwaar”, zegt Wiebes. 

Vertrouwen
Uiteindelijk moet het nieuwe loket bijdragen aan het terugwinnen van het vertrouwen van de Groningers. ,,Dit moet lukken, maar ik realiseer me dat we het vertrouwen vooral terug kunnen winnen door iets aan de gaswinning te doen. En mijn plannen daarvoor maak ik op 31 maart bekend in een brief aan de Tweede Kamer”, besluit Wiebes.