nieuws

15 sep 2015, 10:10

Duizend Groningers bij vluchtelingenmanifestatie op Grote Markt

Duizend Groningers bij vluchtelingenmanifestatie op Grote Markt

Ongeveer duizend Groningers verzamelden zich maandagavond op de Grote Markt in Groningen om te laten weten dat vluchtelingen er welkom zijn. Onder andere burgemeester Peter den Oudsten en Ola Mafalaani, artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel, spraken de aanwezigen toe. Boodschap was dat Groningen de deur open zet voor vluchtelingen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

"Niemand blijft onberoerd als je de beelden in de media ziet", zei Den Oudsten. "Iedereen met een hart in z'n lijf weet dat er iets moet gebeuren. Elke vluchteling heeft z'n eigen verhaal. Ze hebben ellende moeten doorstaan en het vergt doorzettingsvermogen om een veilige plek te vinden. In eigen land hebben ze geen bestaan en dat is onrechtvaardig. Groningen neemt z'n deel en we werken aan een goede opvang. Voor op korte en op lange termijn."

 

"Sinds de Tweede Wereldoorlog waren nog nooit zoveel mensen thuisloos", sprak Ola Mafalaani. "En wij bouwen grenzen om te buiten te houden? Ik kan niet aanzien hoe militairen met hun knuppels hele familie bewerken. Uw wel? We zijn hier om duidelijk te maken dat we een hart hebben! We beschermen het recht om te leven en we moeten doen wat in onze macht ligt."

“De publieke opinie bepaalt de politiek. Vandaag beïnvloeden we die publieke opinie. De politiek moet ons vertegenwoordigen. En als ze dat niet doen? Dan kunnen ze beter weggaan”, aldus Mafalaani.

Bij de manifestatie waren ook commissaris van de koning Max van den Berg en andere Groningse wethouders aanwezig. Ook kwamen er veel politieke partijen en actiegroepen op de bijeenkomst af.