nieuws

23 aug 2016, 09:09

Dramatische resultaten voor Groningers in Rio; GIC zat helemaal mis met voorspelling

Dramatische resultaten voor Groningers in Rio; GIC zat helemaal mis met voorspelling

We waren nog wel zo oer-optimistisch. De GIC-redactie voorspelde dat de Groningse sporters tijdens de Olympische Spelen in Rio wel even tien medailles zou gaan ophalen, waarvan vier keer goud. De uiteindelijke oogst? Een zilveren en een bronzen medaille. Niet waar we op gehoopt hadden. De Groningers in Rio deden het eigen dramatisch slecht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Alleen Willemijn Bos en Alexander Brouwer zijn met eremetaal teruggekeerd. Willemijn Bos, die overigens weer terugkeert naar GHHC in Haren, verloor nipt in de finale van het hockeytoernooi. De oranje-vrouwen waren de hele wedstrijd de bovenliggende partij, maar uiteindelijk werd het goud verdeeld na shootouts. En daarin wist Nederland geen rake bal te maken. Ook Willemijn Bos niet. Zilver was het enige dat resteerde. Onze voorspelling was echter goud!

Beachvolleyballer Alexander Brouwer verloor met Robert Meeuwsen in de halve finale van het favoriete thuisduo. Absoluut geen schande, want de Nederlanders wisten het de Brazilianen erg lastig te maken. Des te knapper dat ze in de strijd om het brons wonnen van de Russen Viatsjeslav Kasilnikov en Konstantin Semenov. Wij zagen dat ook wel aankomen, want de bronzen medaille van Brouwer was de enige die we goed hadden voorspeld.

Niks noppes nada op de tatami en in het zwembad

Op de tatami was het armoe troef. Bij de Groningse judoka’s Henk Grol en Kim Polling hadden we gerekend op twee gouden medailles. Maar beiden vlogen er al snel uit en gingen gedesillusioneerd naar huis. En dat was bij Ranomi Kromowidjojo niet anders. De zwemkoningin van vier jaar geleden moest nu met de ‘losersvlucht’ mee naar huis, want ze won geen medaille. Onze voorspelling bij Kromo was toch echt dat ze eenmaal goud en eenmaal zilver zou halen.

‘Ik spring niet’

Nog zo’n dramatisch verhaal. Jur Vrieling was naar Rio afgereisd in de wetenschap dat hij met het team en individueel zeker kans zou maken op een medaille. Maar met Zirocco Blue ging het helemaal mis. Tweemaal werd Vrieling gediskwalificeerd omdat zijn paard tot tweemaal toe weigerde te springen. Vrieling mocht zelfs niet meedoen met de individuele wedstrijd en zijn inbreng werd bij de landenwedstrijd gereduceerd tot nul.

Net niet

Bauke Mollema hoopte in Rio op een medaille. Wij hoopten dat ook. Maar eerlijk is eerlijk: in de wegwedstrijd zijn er veel favorieten die kans maken op eremetaal. Dat Mollema niks won, is dan ook geen grote schande. Jammer was wel dat hij z’n vorm niet kon meenemen. Net niet was het ook voor de handbaldames. Lois Abbingh werd met haar team vierde, nadat ze zelf in de halve finale bijna een verlenging had afgedwongen. Het gelijkmakende schot van de Groningse spatte uiteen op de paal. En daarmee ging uiteindelijk haar Olympische droom voor nu ook verloren.

Blijft nog over de voorspelde bronzen plak van roeister Sophie Souwer, maar uiteindelijk was de vrouwen-acht niet in topvorm. Ook Joris Pijs wist in de lichte vier zonder stuurman de finale niet te halen, ook al presteerden ze de laatste tijd goed. Tot slot wisten Giovanni Codrington en Andrea Deelstra niet te eindigen in de top van het klassement.

De afrekening

Slecht! Anders kunnen we het niet zeggen. We zaten er compleet naast. In plaats van tien medailles wonnen we er twee. En daarmee bezet Groningen niet de voorspelde 18e plaats in het medailleklassement, maar een gedeelde 67e (!) plaats met India en Mongolië.

Oranje

Voor Nederland voorspelden we 12 x goud, 4 x zilver en 9 x brons. Ook dat klopt niet helemaal, hoewel we met de gouden medailles van Dorian van Rijsselberghe, Marit Bouwmeester, Anna van der Breggen en Ferry Weertman goed zaten.