nieuws

24 mrt 2017, 10:10

Delftse studenten beginnen met abonneefietsen in Groningen

Delftse studenten beginnen met abonneefietsen in Groningen

Het Delftse startupbedrijf Swapfiets begint met abonneefietsen in de stad Groningen. Vanaf 3 april kun je als student voor 12 euro per maand een fiets ‘leasen’. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de initiatiefnemers is het idee van Swapfiets te vergelijken met een telefoonabonnement.

Studenten betalen een vast bedrag per maand en krijgen dan een goede fiets. Niet-studenten betalen per maand 15 euro. Mocht er iets kapot gaan, of de fiets wordt gestolen, dan zorgt Swapfiets ervoor dat je binnen twaalf uur een nieuwe fiets hebt. Groningen krijgt eerst 120 huurfietsen.

Proeftuin
Het idee is bedacht door drie studenten uit Delft. In die plaats hebben inmiddels 2000 mensen een abonnement. Het bedrijf is ook al actief in Nijmegen en Leiden. Groningen zien ze als een logische stap, omdat het een ultieme proeftuin is. “Groningen is een echte fietsstad met veel studenten”, aldus Richard Burger in het Dagblad van het Noorden.

Studenten die een jaar lang een swapfiets huren, zijn ongeveer 150 euro kwijt. In Groningen zijn ook andere opties, zoals een OV-fiets en BikeShare050. Het Delftse bedrijf denkt echter niet dat de fietsmarkt al verzadigd is.

Sociale werkplaats
Swapfiets hoopt uiteindelijk ook werk te bieden aan 15 tot 30 werknemers. Ze kijken ook of ze voor reparaties kunnen samenwerken met een sociale werkplaats.