nieuws

04 okt 2016, 16:04

Deeltjesversneller met speciaal konvooi richting stad

Deeltjesversneller met speciaal konvooi richting stad

Met een speciaal konvooi wordt aankomende nacht een deeltjesversneller van Antwerpen naar Groningen vervoerd. De 220 ton wegende protonenversneller gaat naar het Protonencentrum van het UMCG, waar mensen met kanker vanaf eind 2017 behandeld kunnen worden met protonentherapie.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De deeltjesversneller wordt vervoerd op twee grote trucks. In de stad Groningen zullen kruispunten tijdelijk worden afgesloten om het transport te laten passeren. De verwachting is dat het transport woensdagochtend om 05.00 uur bij het UMCG arriveert.

Woensdag wordt de deeltjesversneller met een enorme hijskraan via het dak het gebouw in gehesen. Om het gewicht van de hijskraan met de deeltjesversneller goed te verdelen, is er een stalen platform met 22 heipalen gemaakt. De hijswerkzaamheden beginnen rond 11.00 uur en nemen enkele uren in beslag.

Bij protonentherapie wordt een tumor bestraald met protonen. Dit zijn positief geladen deeltjes die in beweging worden gebracht door een deeltjesversneller.

Het aantal met protonentherapie te behandelen patiënten in het UMCG neemt gefaseerd toe tot 600 per jaar. De minister heeft gekozen voor een beheerste introductie van protonentherapie in Nederland met een maximale behandelcapaciteit van in totaal 2200 patiënten per jaar en maximaal vier vergunningen voor zorgaanbieders.