nieuws

27 okt 2016, 10:10

Gronings dorpje overweegt aansluiting bij Friesland

Gronings dorpje overweegt aansluiting bij Friesland

Een deel van de inwoners van een Gronings dorp wil een grenscorrectie, zodat het aansluiting kan krijgen bij de provincie Friesland.

Het gaat om de politieke groepering Plaatselijk Belang in het dorp Opende, zo meldt vandaag het Dagblad van het Noorden. Opende hoort nu bij de gemeente Grootegast in het Westerkwartier. Maar Grootegast houdt in de toekomst op te bestaan, en zal in 2019 fuseren met Marum, Leek en Zuidhorn.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens voorzitter Sikke Nieuwman van Plaatselijk Belang is het nu een mooi moment om de vraag aan de orde te stellen of Opende na de herindeling misschien maar beter tot Friesland kan vallen. Het dorp is voor het grootste deel Friestalig.

Bovendien hoort het dorp bij de Friese Wouden, en is het karakter van de inwoners ook anders dan dat van de Groningers: de Friezen in Opende zijn korter door de bocht en directer, en komen meer voor zichzelf op, zo betoogt Sikke Nieuwman. Inwoners van Grootegast zouden alles meer overlaten aan de gemeente.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een Gronings dorp naar Friesland gaat. In 1993 ging het Groningse deel van Stroobos over naar Friesland. Overigens is ook een stukje Schiermonnikoog naar Friesland over gegaan. Overigens zijn de plannen nog niet ver gevorderd: Plaatselijk Belang wil eerst de mening van de inwoners peilen.

Mochten de plannen wel doorgaan, dan verliest Groningen één van de bekendste exportproducten. Opende is namelijk de thuishaven van de wereldberoemde Bicycleband Crescendo. Die artiesten maken muziek, terwijl ze in klederdracht fietsen op oude opoefietsen. Het bracht Crescendo al meer dan tien keer in Japan. Daarnaast reizen ze jaarlijks heel Europa door.

TRAILER A STORY ABOUT COPPER AND CHROME - Bicycle Showband Crescendo - www.bicycleband.nl