nieuws

21 sep 2015, 15:03

Debat in Groningse gemeenteraad voetbalrellen Olympique binnenstad

Wist burgemeester Den Oudsten dat de Franse supporters van Olympique geen lieve schooljongetjes zijn maar een harde kern vormen, en dus een risicogroep? Zo ja: wat is er dan met die kennis gedaan? Dat zijn vragen die Groningse raadsleden graag beantwoord willen zien tijdens een debat, komende woensdag, over recente voetbalrellen in de binnenstad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gemeenteraad van Groningen debatteert woensdag 23 september om 15.30 uur in een zogeheten actualiteitendebat over de voetbalrellen voorafgaande aan de Europa League-wedstrijd van FC Groningen tegen Olympique Marseille vorige week donderdag. Het debat vindt plaats op verzoek van de fracties van het CDA en Student en Stad.


Deze partijen spreken van Franse hooligans die de openbare orde verstoorden. “Mensen die op het terras zaten moesten wegrennen en –kruipen voor een bedreigende groep hooligans die het terras vernielden en met stoelen smeten.” Anne Kuik (CDA) en Suzanne Klein Schaarsberg (Student en Stad) hebben vragen over de rellen. Daar willen ze tijdens het debat antwoord op van burgemeester Peter den Oudsten die verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid in de stad.


Politie


Volgens de aanvragers van het debat was het bekend dat de voetbalwedstrijd een risicogroep van Franse supporters naar Groningen zou brengen. Zij willen daarom van de burgemeester weten hoe hij in samenwerking met de politie op deze kennis heeft ingespeeld. Ook willen ze weten hoe de samenwerking met de Franse autoriteiten is geweest en hoe de ondernemers in de binnenstad zijn geïnformeerd.


Normvervaging


Voor de Franse supporters was in de Poelstraat een zogeheten ‘fanzone’ ingericht. Het CDA en Student en Stad willen weten waarom daarvoor is gekozen. ”En niet buiten het centrum?” Ze vragen ook of de burgemeester alle middelen die wet biedt heeft gebruikt om op te treden tegen hooligans. Kuik en Klein Schaarsberg storen zich aan de uitspraak van burgemeester Den Oudsten dat het slopen van meubilair door supporters “ook een beetje all-in the game” is. Dat is volgens hun fracties normvervaging. “Naast dat wij vinden dat strak moet worden opgetreden tegen deze misstanden, vinden wij dat dit geen zaken zijn die Stadjers en ondernemers zouden moeten incasseren.” Kuik en Klein Schaarsberg willen van Den Oudsten weten wie zou moeten opdraaien voor de schade in de openbare ruimte en de schade voor de ondernemers.Live


Het openbare actualiteitendebat over de voetbalrellen in de nieuwe raadzaal van het stadhuis begint woensdag 23 september om 15.30 uur. Het debat kan ook live worden beluisterd via de website van de gemeenteraad: groningen.nl/gemeenteraad.