nieuws

24 feb 2016, 13:01

De Blauwe Brug verdwijnt na ombouw Hoofdstation

De Blauwe Brug verdwijnt na ombouw Hoofdstation

Na de ombouw van het Hoofdstation verliest de Blauwe Brug, de voetgangersbrug over de sporen, grotendeels haar functie.  Dat maakten de Groningse wethouders Paul de Rook en Roeland van der Schaaf bekend bij de presentatie van nadere plannen voor de opknapbeurt van het Hoofdstation.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Onderzoek heeft volgens de wethouders uitgewezen dat na de opknapbeurt van het Hoofdstation slechts een kleine 30% van de huidige gebruikers over blijft. De Blauwe Brug is daarom dan nog amper nodig.

Voor de resterende gebruikers zijn na voltooiing van het Hoofdstation nog wel de nieuwe reizigerstunnel en het Herewegviaduct beschikbaar. Daarom is besloten dat de Blauwe Brug verdwijnt.

Groningen Spoorzone onderzoekt nog wanneer de brug weg moet.

De werkzaamheden op het Hoofdstation starten naar verwachting in 2018 met het opruimen van het opstelterrein aan de zuidzijde. Als alles volgens planning verloopt, is het station begin 2021 helemaal klaar. Tijdens de verbouwing treffen ProRail, NS en de aannemer verschillende maatregelen om de overlast voor reizigers en omwonenden zoveel mogelijk te beperken.

==

Illustratie: zo zou het vernieuwde Hoofdstation er straks uit kunnen zien. Dit is slechts een indicatie, want er zijn nog geen definitieve ontwerpen. Dit beeld toont het plein op maaiveld met stationsgebouw - entree perrontunnel en fietstunnel gescheiden.