Nieuws

Dak- en thuislozen in Groningen verhuizen van Hotel Schimmelpenninck naar Nachtopvang

De dak- en thuislozen in Groningen die de afgelopen maanden tijdelijk werden opgevangen in Hotel Schimmelpenninck Huys, krijgen een ander dak boven hun hoofd. Opvang in Hotel Schimmelpenninck was slechts tijdelijk, want vanaf eind deze maand kunnen reguliere gasten er weer terecht. Maar gelukkig voor de dak- en thuislozen is er een alternatief voor hen gevonden.


Leestijd: 2 minuten

Dak- en thuislozen in Groningen verhuizen van Hotel Schimmelpenninck naar Nachtopvang
Dak- en thuislozen in Groningen verhuizen van Hotel Schimmelpenninck naar Nachtopvang

De dak- en thuislozen krijgen vanaf 21 juni tot 1 september een eigen kamer in de Nachtopvang, of in een hotel in Groningen.

In de Nachtopvang van Het Kopland in Groningen is normaliter plek voor maximaal 30 mensen, verdeeld over gemeenschappelijke slaapvertrekken. Het is hier niet goed mogelijk om de 1.5 meter afstand maatregelen van het RIVM te handhaven. Daarom sloot de Nachtopvang in april haar deuren en werd Hotel Schimmelpenninck Huys een 24-uurs opvang.

Vanaf 26 juni zal het hotel weer reguliere gasten ontvangen. De maatregelen rondom corona zijn echter nog van kracht dus kunnen nog niet alle bedden in de Nachtopvang gebruikt worden. De gebruikers van de Nachtopvang worden daarom per 21 juni op verschillende locaties opgevangen: in de locatie van de Nachtopvang zelf, waar ze een eigen kamer krijgen, en in enkele hotels in Groningen die kamers beschikbaar stellen voor mensen die opvang nodig hebben.

“Het is mooi dat er bijzondere samenwerkingen worden opgestart die bijdragen aan een oplossing, misschien mede door de goede ervaringen die wij als hotel hebben. Dit zijn gasten die ik nooit meer zal vergeten”, aldus Sanne Luijten, manager Hotel Schimmelpenninck Huys.

Lieuwe de Boer, hoofd van de Maatschappelijke Opvang in Groningen zegt tevreden te zijn met deze oplossing. “Erg fijn dat we samen tot deze oplossing zijn gekomen. Het hebben van een eigen kamer waar je 24-uur terecht kunt zorgt, naast de noodzakelijke 1.5 meter afstand ook voor rust. We merken dat er zo meer ruimte bij mensen is voor het verbeteren van hun situatie, waar ze anders bezig zijn met overleven.”

Inge Jongman, wethouder Beschermd Wonen & Opvang van de gemeente Groningen beaamt dit. “Corona zorgt voor vele uitdagingen en goed samenwerken is nog belangrijker dan anders. Ik ben dan ook trots op de goede en veilige invulling van de nachtopvang in onze gemeente. Zelf heb ik ook gezien dat het hebben van een eigen kamer zorgt voor rust bij onze dak- en thuisloze inwoners, dit is zeker iets om mee te nemen in de toekomst.”

Het Kopland is begonnen met de voorbereidingen zoals het terugbrengen van het beddengoed en de matrassen naar de eigen locatie en de hotelkamers. Om de privacy van de gebruikers van de Nachtopvang te respecteren en hen rust te gunnen wordt niet vermeldt welke hotels kamers beschikbaar stellen.

De tijd tot 1 september wordt gebruikt om na te denken over een vervolgoplossing, waarbij de landelijke coronamaatregelen leidend zijn.