nieuws

15 nov 2017, 11:11

Commissaris René Paas: ‘Uitspraak Raad van State over gaswinning goed voor Groningen’

Commissaris René Paas: ‘Uitspraak Raad van State over gaswinning goed voor Groningen’

De Groningse commissaris der koning René Paas is tevreden met de uitspraak van de Raad van State, die vanmorgen twee gaswinningsbesluiten heeft vernietigd. De minister van Economische Zaken krijgt nu van de Raad van State een jaar de tijd om met een níeuw gaswinningsbesluit te komen. ‘Dit besluit van de Raad van State is héel goed want tot nu toe was er meer oog voor leveringszekerheid dan voor veiligheid. De veiligheid van de Groningers moet juist centraal staan.’, zo reageert de Groningse commissaris van de koning.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens commissaris Paas is het ook heel mooi hoe de Raad van State haar uitspraak motiveert. De Raad stelt namelijk dat het kabinet de leveringszekerheid van aardgas belangrijker vindt dan de risico’s. ‘En dat is precies wat wij steeds gezegd hebben: je kunt niet aan een hoge leveringszekerheid van aardgas vasthouden zolang de veiligheid niet is gewaarborgd’, aldus de commissaris.

 

Volgens hem kan deze uitspraak van de Raad van State maar één conclusie opleveren, namelijk dat er minder gas gewonnen kan worden. ‘Hoeveel gas er in onze ogen precies gewonnen kan worden daar doen wij als provincie nooit exacte uitspraken over. Maar het zal wel fors naar beneden moeten en er moet een behoorlijke analyse komen van de risico’s’.

 

‘De uitspraak is een gewéldige stimulans om ons verder in te blijven zetten voor aan afbouw van de baswinning. Dat is wat de inwoners van Groningen nodig hebben’, aldus commissaris René Paas.