nieuws

07 okt 2016, 10:10

Commentaar: RTV Noord: Bezuinigen, ‘Twij deuntjes’ en een tweekoppige directie

Commentaar: RTV Noord: Bezuinigen, ‘Twij deuntjes’ en een tweekoppige directie

RTV Noord heeft afgelopen week de plannen bekend gemaakt voor bezuiniging bij de Groningse regionale omroep. Die komen er op neer dat zes medewerkers hun baan verliezen, dat twee programma’s sneuvelen waaronder het radioprogramma ‘Twij deuntjes veur ain cent’ van Henk Scholte en dat er minder geld overblijft voor freelancers in de toekomst.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het is goed dat de Groningse regionale omroep nu weer verder kan, en dat er duidelijkheid is. Zeer goed is het ook dat RTV Noord als regionale omroep behouden kan blijven. Want RTV Noord is van grote waarde voor de Groningse samenleving, de Groningse sociale cohesie en de Groningse cultuur. En ook journalistiek is het van groot belang dat er een onafhankelijke omroep is, zo bleek bijvoorbeeld ook overduidelijk bij het ‘aardbevingsdossier’.

Maar dat neemt niet weg dat je gerust wat vraagtekens mag plaatsen bij de plannen voor de bezuinigingen. Zo heeft RTV Noord twee top-bestuurders: een directeur en een hoofdredacteur. Daarvan verdient alleen al de directeur 177.000 euro. Dat is wel even wat anders dan ‘twij deuntjes veur ain cent’. En zeker voor een MKB bedrijf als RTV Noord is, kun je je afvragen of de top niet veel te zwaar bezet is: bij RTVDrenthe is er ook slechts één kapitein.

Misschien is het goed om ook eens strategisch te kijken naar de rol van RTV Noord. Want soms lijkt het alsof de redacteuren zich massaal en met verve bezig houden met nieuwsvoorziening, en iedere hond die struikelt krijgt een bericht op de website.

Maar de functie van RTV Noord zou toch vooral ook moeten zitten in het bevorderen van de Groningse cultuur, wat dat dan ook moge zijn. Er gebeurt zo ontzettend veel in de dynamische stad Groningen en in de provincie. Er zijn zoveel voorstellingen van theater- en muziekgroepen die het verdienen aandacht te krijgen. Maar soms bekruipt ons het gevoel dat er meer oog is voor wel erg populaire, om niet te zeggen wat populistische, onderwerpen.

Dit alles is niet gezegd om de regionale omroep af te kraken: integendeel. RTV Noord doet het vaak erg goed. Maar blijf wel de serieuze, degelijke Groningse omroep die past bij deze provincie en die ook voor de stad Groningen relevant en aantrekkelijk blijft.

Wij kregen na plaatsing van bovenstaand commentaar een reactie van Mischa van den Berg, hoofdredacteur van RTV Noord. Die plaatsen we graag integraal hieronder:

In Nederland zijn dertien regionale omroepen. Sommige hebben een directeur/hoofdredacteur, anderen hebben een directeur én een hoofdredacteur. De omroepen met een gecombineerde functie hebben ook allemaal iemand die in de dagelijkse gang van zaken de redactie aanstuurt. Dat heet dan een chef nieuws of een adjunct hoofdredacteur. Dat is iemand die feitelijk het werk doet van een hoofdredacteur maar niet de macht heeft van een hoofdredacteur. In 2009 heeft de Raad van Toezicht van RTV Noord besloten om de functies te scheiden. Om te voorkomen dat anders teveel macht bij een persoon ligt. Qua kostenstructuur maakt het niet zo heel veel verschil. Het is in mijn ogen niet te doen om de functies van directeur en hoofdredacteur door één persoon uit te laten voeren.

Met vriendelijke groet,

Mischa van den Berg