nieuws

14 dec 2016, 12:12

Carl von Rabenhaupt krijgt nieuw plekje en kan weer zuidwaarts kijken

Carl von Rabenhaupt krijgt nieuw plekje en kan weer zuidwaarts kijken

De buste van Carl von Rabenhaupt, die nu nog aan de noordzijde van het Groningse stadhuis staat, krijgt een veel prominentere plaats aan de zuidzijde van het Goudkantoor. Vanaf die plek kan de in brons vereeuwigde legercommandant ook weer zuidwaarts kijken, de richting van waaruit de vijand (Bommen Berend) in 1672 kwam.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Onder leiding van Von Rabenhaupt hield Groningen in 1672 stand tegen de belegering van de stad door de bisschop van Münster, beter bekend als Bommen Berend. Dit wordt elk jaar gevierd op 28 augustus, Groningens Ontzet.

De verplaatsing van de buste is een langgekoesterde wens van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken. Het beeld valt op zijn huidige plek amper op. Daarnaast kijkt de bronzen Von Rabenhaupt naar het noorden in plaats van naar het zuiden, de richting van waaruit de vijand in 1672 kwam.

Voordat de bronzen Von Rabenhaupt in 1992 naar zijn huidige plek in de schaduw van het stadhuis verhuisde, stond hij aan 22 jaar lang aan het begin van de Herestraat, voor de trap van het 'nieuwe stadhuis' dat begin jaren '90 werd gesloopt.

Het college van B&W heeft nu ingestemd met de verplaatsing van de buste van Carl von Rabenhaupt van de noordzijde van het stadhuis naar de zuidzijde van het Goudkantoor (hoek Waagplein-Waagstraat).