nieuws

14 jul 2016, 10:10

Carboon: 148 nieuwe appartementen op Europapark

Carboon: 148 nieuwe appartementen op Europapark

Op het Europapark, vlak naast de Hete Kolen en het Noordlease Stadion, komt een nieuw appartementencomplex met 148 sociale huurwoningen. Ook is er in ‘Carboon’, zoals het complex gaat heten, ruimte voor kantoren, horeca en andere dienstverlening. Team 4 Architecten tekent voor het ontwerp. Het complex wordt ontwikkeld door m2o5 Real Estate en Lefier, die op 13 juli een intentieovereenkomst hebben ondertekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De naam Carboon is een verwijzing naar het ontstaan van steenkool. Circa 300 miljoen jaar geleden was Europa grotendeels bedekt met moeras. Steenkool is ontstaan uit de oude plantenresten van deze moerassen. Deze periode wordt het Carboon genoemd. De locatie bevindt zich naast het herkenbare (oranje) gebouw Hete Kolen. Het terrein was vroeger de kolenopslagplaats voor de oude energiecentrale.

Het Europapark ontwikkelt zich meer en meer als een nieuwe stadswijk op een gebied van 43 hectare. Functies als wonen, werken, sport en ontspanning worden er gecombineerd. “Bij de ontwikkeling van Carboon komen deze werelden letterlijk samen. Mede daardoor is er levendigheid op alle momenten van de dag”, aldus m2o5 Real Estate in een persbericht.

Kolenmuur

Grenzend aan de locatie wordt door de gemeente een nieuw openbaar park aangelegd. Twee van de vier appartementencomplexen zijn letterlijk dóór de karakteristieke kolenmuur heen ontworpen, waardoor de kade van het Winschoterdiep integraal onderdeel is van het plan. De gevels van het gebouw worden gemaakt van zwarte metselstenen in een glimmende en matte variant dat in een reliëf wordt opgemetseld. De oranje balkons symboliseren de gloeiende delen en verwijzen naar het naastgelegen oranje gebouw Hete Kolen, een eerdere ontwikkeling van m2o5 en Lefier.


De totale oppervlakte van de vier gebouwen is ca. 15.650 m2. Hiervan zal circa 1700 m2 met commerciële functies ingevuld worden. De oppervlakte van de 148 appartementen variëren tussen de 70, 58 en 53 m2. Ook worden de gebouwen aardbevingsbestendig gebouwd.Warmtestad

Carboon wordt na Hete Kolen als tweede grote ontwikkeling aangesloten op het collectieve Warmte Koude Opslag (WKO) systeem van WarmteStad. Hiermee worden de gebouwen zonder aardgas verwarmd en dus zeer duurzaam verwarmd en gekoeld. WarmteStad is samenwerking tussen de gemeente Groningen en het Waterbedrijf. Deze duurzame en schone opwekking van energie staat symbolisch in contrast met de geschiedenis van de oude kolencentrale en laat zien welke prachtige technische ontwikkeling we momenteel doormaken.

Planning

Op 13 juli 2016 heeft Lefier samen met m2o5 Real Estate een intentieovereenkomst getekend voor deze ontwikkeling. m2o5 Real Estate zal de appartementen turnkey (gebruiksklaar) leveren aan de Lefier. De geplande bouw van Carboon start in het eerste kwartaal van 2016 en de gebouwen worden in het derde kwartaal van 2018 in gebruik genomen.