‘Ik ben heel tevreden, ook over de houding van ondernemers en bezoekers. Rond half twee werd het al heel snel minder druk. De ondernemers hebben goed hun best gedaan’, zo laat Schuiling vanmorgen weten in een interview met BNR Nieuwsradio.
Tijdens dat interview zette de burgemeester uiteen waarom Groningen voor de vervoegde sluiting heeft gekozen en niet, net als Amsterdam en Rotterdam, voor mondkapjes.
Volgens Schuiling constateerden de gemeente en Veiligheidsregio Groningen dat het steeds drukker werd in uitgaanscentra, en Groningen heeft al sinds maart het beleid dat preventie de beste strategie is tegen corona. Daarnaast is het zo dat van de besmettingen in Groningen veel afkomstig is van buiten. Zo konden recente besmettingen in Groningen herleid worden op een café met een virusuitbraak in Hillegom.
Volgens de burgemeester had de gemeente zorgen over opeenhopingen van mensen. Niet alleen in horecastraten, maar ook bij verkooppunten van lachgas – “ verkoop van lachgas mag nog steeds in dit land, helaas”.
‘Deze opeenhopingen kunnen er voor zorgen dat mensen die zich wél aan de anderhalve-meter-richtlijn willen houden, dat niet kunnen doen'
Op de vraag waarom Groningen niet over gaat op het verplichten van mondkapjes antwoordde de burgemeester dat die kapjes volgens hem te weinig effect hebben. ‘Het irriteert mij een beetje dat wij hier de discussie verengen tot de vraag of we mondkapjes moeten dragen. Die mondkapjes hebben alleen een symbolische werking volgens de deskundigen. Wat ons betreft is het veel beter om maatwerk te leveren zodat we de anderhalve meter richtlijn kunnen borgen. En je moet er voor zorgen dat er geen grote groepen mensen gaan ontstaan’.
De richtlijn voor de vervroegde sluiting ’s nachts om half twee geldt voor het weekend. De burgemeester is dus zeer tevreden over het effect van die maatregen. Maar mócht het op andere avonden toch weer te druk worden ’s nachts, dan kan de maatregel ook nog worden uitgebreid naar andere avonden, bijvoorbeeld de donderdagavond, aldus de burgemeester.