nieuws

13 jan 2018, 12:12

Burgemeester Den Oudsten praat maandag met Gasberaad over omstreden politie-optreden

Burgemeester Den Oudsten praat maandag met Gasberaad over omstreden politie-optreden

De burgemeester van Groningen, Peter den Oudsten, gaat maandag in gesprek met het Groninger Gasberaad over een omstreden actie waarbij politiemensen in uniform dinsdagavond op bezoek gingen bij actievoerders. Ze brachten het bezoek voorafgaande aan de komst van minister Wiebes. Ook Monique Pennings, districtschef van de politie in Groningen, zal bij dat gesprek aanwezig zijn.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat meldt zaterdagmorgen het Dagblad van het Noorden. De komst van de politiemensen in uniform, voorafgaande aan de demonstratie, leidde tot grote woede bij Susan Top, secretaris van het Groninger Gasberaad.

 

De politie ging dinsdagavond op twee locaties in de provincie Groningen langs bij mensen die via een evenement op social media opriepen tot protesten tijdens het bezoek van minister Wiebes aan de provincie. In een gesprek vroegen de agenten naar het aantal deelnemers, de locatie van een mogelijke demonstratie en de reden tot het oprichten van het evenement. Volgens eigen zeggen was dit omdat ze een inschatting wilden maken van het aantal demonstranten.

 

Woensdag kreeg de politie kritiek op het bezoek, onder andere van het Groninger Gasberaad en gemeenteraadslid van de SP, Jimmy Dijk. De politie zou volgens hen de demonstranten met het bezoek hebben geprobeerd te ontmoedigen.

 

Susan Top vindt de actief van de politie ongehoord en vindt het onacceptabel dat politieagenten mensen gaan bezoeken voorafgaande aan demonstraties. Top laat zaterdag in het Dagblad weten te hopen dat politie en burgemeester maandag een goede uitleg mogen geven. Ook vindt ze dat de bezochte Groningers excuses krijgen moeten krijgen. Maar mochten burgemeester en politie de actie blijven verdedigen dan ‘kan ik niet anders dan een klachtenprocedure doorzetten’, aldus Susan Top.

===