nieuws

19 feb 2016, 18:06

Bunker op Rabenhauptterrein nieuwe hangplek voor vleermuizen

Bunker op Rabenhauptterrein nieuwe hangplek voor vleermuizen

De commandobunker op het Rabenhauptterrein in Groningen blijkt een aantrekkelijke hangplek voor vleermuizen. Vijf baardvleermuizen en  vijf watervleermuizen brengen in de bunker de winter door.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Twee jaar geleden hebben de gemeente Groningen, Zoogdiervereniging Nederland (VZZ), Landschapsbeheer Groningen  en leerlingen van de Erasmusschool de handen ineen geslagen om de bunker te ontruimen en vleermuisvriendelijk in te richten.

In het totaal zijn er toen zo’n 70 nieuwe ‘hangplekken’ aangebracht. Dit zijn holle stenen en platen met slechts enkele centimeters ruimte waar vleermuizen in weg kunnen kruipen.

Het Rabenhauptterrein in Groningen vormt samen met het aangrenzende Sterrebos en de RK-begraafplaats een hotspot voor vleermuizen. In het gebied komen maar liefst negen soorten vleermuizen voor.

De bunker bevindt zich op het Rabenhauptterrein bij de Thomsonstraat (zijstraat Hereweg). De gemeente overweegt jaarlijks buiten het vleermuiswinterseizoen een rondleiding in de bunker aan te bieden.