nieuws

26 jan 2018, 14:02

Boze studenten Rijksuniversiteit Groningen houden sit-in

Boze studenten Rijksuniversiteit Groningen houden sit-in

Studenten in Groningen hebben vrijdagmiddag uit protest een sit-in gehouden in een ruimte van de faculteit der Letteren in Harmoniecomplex van de Rijksuniversiteit Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De actie was een reactie op het ontslag dat een docent geschiedenis vorige week nam uit onvrede over de koers van de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens deze inmidels ex-docent is de Rijksuniversiteit Groningen momenteel te commercieel bezig, en wordt de aandacht voor het Engels overdreven.

 

De demonstrerende studenten uitten vrijdagmiddag in grote lijnen dezelfde kritiek. Volgens een van de studenten is het onzinnig wanneer er aan uitsluitend Nederlandse studenten geschiedenis gegeven wordt in het Engels. ‘Ik word daardoor belemmerd in het les geven, want ik zal later toch echt in het Nederlands les moeten geven. Dan moet ik de Nederlandse taal toch echt heel goed beheersen!’, zo stelde hij.

Volgens enkele studenten is het feit dat de RUG zo veel mogelijk buitenlandse studenten tracht aan te trekken een financiële kwestie. ‘Dat de RUG financiële problemen heeft, daar kunnen we wel begrip voor hebben. Maar dan moet er meer geld komen voor onderwijs in plaats van dat de universiteit al te commercieel wordt’.

 

‘Jullie moeten niet alles achter gesloten deuren beslissen. Wij zijn niet dom: het zou goed zijn wanneer jullie ons eerder en beter informeren’, aldus enkele van de klachten. Deze werden aangehoord door enkele docenten, die lieten weten veel van de kritiek van de studenten te kunnen begrijpen. Ook zouden ze eerder informatie op internet zetten en de grieven overbrengen aan het college van bestuur.