nieuws

10 jan 2018, 10:10

Bomen langs zuidelijke ringweg mogen worden gekapt

Bomen langs zuidelijke ringweg mogen worden gekapt

Aannemerscombinatie Herepoort mag doorgaan met de kap van bomen langs de zuidelijke ringweg. Dat heeft de Raad van State bepaald. De uitspraak betekent dat de bouw van de nieuwe ringweg niet meteen al meer dan een half jaar vertraging oploopt.
 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De zaak was aangespannen door de Vleermuiswerkgroep Groningen en de Natuur- en Milieufederatie Groningen. Zij vonden dat de vergunningen onterecht verleend waren en waren bang dat het leefgebied van beschermde vleesmuissoorten zou worden aangetast. 

Volgens de Raad van State blijven de foerageergebieden - gebieden waar naar voedsel wordt gezocht - in vier van de vijf deelgebieden voldoende beschikbaar. Daarnaast worden er maatregelen genomen om de vliegroutes van de vleermuizen bruikbaar te houden. Ook worden de voortplantingsplaatsen en rustplaatsen van de vleermuizen door de kap van de bomen niet aangetast, aldus de uitspraak.

De natuurorganisaties hadden eerder om een schorsing van de vergunningen gevraagd zodat de bomenkap voorlopig niet door kon gaan. In november vorig jaar werden de vergunningen inderdaad tijdelijk geschorst. Na de uitspraak van woensdag kan de kap dus alsnog doorgaan.

Gedeputeerde Fleur Gräper liet woensdag in een reactie weten blij te zijn dat de kap van de bomen door kan gaan. "We kunnen zonder verdere vertraging door met de volgende stap", zegt ze. Als de Raad van State de natuurorganisaties in het gelijk had gesteld, had de bouw van de nieuwe ringweg minimaal een half jaar vertraging opgelopen.