nieuws

05 jan 2018, 09:09

Boef in Groningen: van bierdouche tot twijfels bij wethouder

Boef in Groningen: van bierdouche tot twijfels bij wethouder

Meerdere festivals en organisaties hebben de afgelopen dagen laten weten dat rapper Boef niet welkom is, maar de in opspraak geraakte artiest is wél welkom bij het Groningse Noorderslag. Of de rapper daar met open armen wordt ontvangen door het publiek is maar de vraag. De oproep voor een bierdouche is al gedaan en zelfs de wethouder twijfelt. Update: bezoekers van Noorderslag zijn zelfs een petitie gestart om te voorkomen dat de rapper optreedt op het festival.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Waarom kwam Boef in opspraak?
Sofiane Boussaadia, oftewel Boef, is in opspraak geraakt omdat hij in een dronken bui op Snapchat drie vrouwen uitschold voor kechs, wat Marokkaans is voor hoer. Ze hadden hem net met een lift thuisgebracht. Organisaties pikken de vrouwonvriendelijke uitspraken niet, ook al bood Boef z’n excuses aan. De rapper is niet meer welkom bij meerdere feesten en festivals. Ook boycotten verschillende radiozenders zijn muziek.

En Noorderslag dan?
Boef staat op 20 januari gepland in de Kleine Zaal van de Oosterpoort. Festivalorganisator Peter Sikkema heeft al laten weten dat Boef wel welkom is in Groningen. “We willen de actuele stand van zaken van popmuziek tonen. Daar hoort Boef gewoon bij.”

Wat vinden anderen daarvan?
Wethouder Paul de Rook twijfelt over de komst van Boef. “Noorderslag gaat over zijn eigen programmering. Identiteit van een festival valt en staat met keuzes in programmering”, schrijft hij op Twitter. “Maar juist daarom had ik een andere keuze ook heel goed begrepen.”

Een bierdouche?
Verschillende bezoekers van het festival hebben op Facebook en Twitter al laten weten dat ze graag zien dat de zaal helemaal leegloopt zodra Boef het podium op komt. En zelfs de reeds afgeschafte bierdouche – voorheen een eerbetoon voor de winnaar van de Popprijs – lijkt weer een intrede te maken. Er is zelfs een speciale Facebook-evenement aangemaakt: ‘Bier gooien op BOEF Noorderslag’. Binnen enkele uren hebben zich daar al zo’n 650 mensen voor aangemeld. Bijna 4500 mensen zijn ‘geïnteresseerd’. 

Update

Enkele bezoekers van Noorderslag zijn zelfs een petitie gestart om te voorkomen dat Boef  optreedt op het festival. De petitie was vrijdagochtend enkele tientallen keren getekend.