nieuws

15 dec 2015, 09:09

Bodembeweging wil alsnog vervolging NAM

De Groninger Bodem Beweging (GBB) wil dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) alsnog vervolgd wordt. De belangenclub stapt daarom naar het gerechtshof. Dat meldt de GBB dinsdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De GBB deed in september aangifte tegen de NAM vanwege het veroorzaken van levensgevaar voor inwoners van het Groningse aardbevingsgebied. Het Openbaar Ministerie besloot vorige week niet tot vervolging over te gaan.

 

Als reactie hierop stapt advocaat Gerard Spong namens de GBB naar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, en eventueel daarna naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

 

De GBB vindt dat de NAM ,,de veiligheid van de bewoners in het gaswinningsgebied willens en wetens bedreigt door op een onverantwoord risicovolle wijze gas te winnen.” De NAM maakt zich daarmee bij voortduring schuldig aan strafbare feiten, waaronder het opzettelijk vernielen van gebouwen met levensgevaarlijke situaties als gevolg, aldus de GBB.

 

Een woordvoerder van de NAM laat in een reactie weten de stappen van de GBB serieus te nemen. ,,Het gaat om stevige aantijgingen. De GBB is blijkbaar bereid hoog spel te spelen. Wij als NAM kunnen niet anders dan afwachten wat er gebeurt.”