nieuws

31 mrt 2017, 17:05

Blijdschap maar ook verbijstering in Groningen

Blijdschap maar ook verbijstering in Groningen

Een lang gekoesterde wens van Groningers en actiegroepen ging vrijdag in vervulling: de NAM is per direct niet meer betrokken bij de afhandeling van schade die veroorzaakt is door bevingen. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) voert nu de regie over de schades. Een onafhankelijke commissie gaat vanaf 1 juli de nieuwe meldingen beoordelen. De NAM blijft wel aansprakelijk en moet betalen. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Om met een schone lei te beginnen, krijgen ruim 15.000 Groningers die schade aan hun huis hebben een bouwvoucher ter waarde van 1500 euro aangeboden. Daaronder zijn ook 1600 woningeigenaren van buiten het aardbevingsgebied die vrijdag te horen kregen dat de schade die ze aan hun huis hebben niet is veroorzaakt door de bevingen, maar door bijvoorbeeld verzakkende funderingen en achterstallig onderhoud. 

Het vertrek van de NAM uit het schadeprotocol werd in Groningen goed ontvangen. ,,Dit is het grote nieuws van de dag”, zegt Commissaris van de Koning René Paas. ,,De slager keurt nu niet meer z’n eigen vlees. Hier heeft Groningen jarenlang voor gevochten.”

Het onderzoek naar schades in de buitengebieden stuitte op ongeloof en verbijstering. Inwoners van Oldambt, deels buiten het bevingsgebied, belden furieus met hun burgemeester Pieter Smit. In die gemeente zijn eerder wel schademeldingen in het buitengebied erkend als bevingsschade. ,,Ik snap wel dat de mensen hier boos zijn en het onderzoeksbureau niet meer vertrouwen”, zegt Smit. 

Aardbevingsgedupeerde Annemarie Heite spreekt van een schandalige vertoning. ,,Dit is een klap in het gezicht van de gedupeerden”, zegt ze. Volgens Heite worden de meeste verzakkende funderingen en scheuren in het buitengebied wel degelijk veroorzaakt door de gaswinning. ,,Dat moet gewoon worden vergoed. De mensen worden nu met een kluitje in het riet gestuurd.”