nieuws

15 sep 2015, 09:09

Bijna helft inwoners bevingsgebied wil verhuizen

Bijna de helft van de inwoners van het aardbevingsgebied wil verhuizen. Dat blijkt uit onderzoek van de TU Delft in opdracht van de Dialoogtafel.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Aan het onderzoek deden ruim 4200 mensen uit negen gemeenten mee. Volgens de onderzoekers gaf bijna 40 procent van de ondervraagden aan te willen verhuizen. Dat wijkt sterk af van het landelijk gemiddelde van 29 procent.

 

De meeste mensen die willen verkassen, willen dat vanwege de aardbevingen in het gebied. Veel ondervraagden staan volgens de onderzoekers dan ook open voor een opkoopregeling. Maar als de overheid de woning aardbevingsbestendig maakt, blijft de meerderheid graag in het eigen huis wonen.

 

“De resultaten van dit onderzoek geven nogmaals aan dat onze zorgen over de effecten van de aardbevingen meer dan terecht zijn. Inwoners van Groningen maken zich grote zorgen. De negatieve spiraal als gevolg van de aardgaswinning moet snel worden omgebogen in herstel en positieve kansen voor Groningen”, zegt Geert-Jan ten Brink, voorzitter van de begeleidingscommissie vanuit de Dialoogtafel en burgemeester van de gemeente Slochteren.