nieuws

03 mrt 2017, 16:04

Ben Feringa in actie voor tegengaan van uitzetting Wagif (VIDEO)

Honderd inwoners van Eelde, waaronder Nobelprijswinnaar Ben Feringa, vragen in een videoboodschap aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff of hij hun dorpsgenoot Wagif niet wil uitzetten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wagif Faradzjulaev komt oorspronkelijk uit Azerbeidzjan, maar dreigt het land uitgezet te worden. Hij woont al vijftien jaar in Eelde-Paterswolde en heeft hier een vrouw en twee kinderen van 6 en 4 jaar oud, die wel Nederlands staatsburger zijn.

Discretionaire bevoegdheid
In de video vragen onder andere Rooie Rinus en Pe Daalemmer, burgemeester Marcel Thijsen en dus Ben Feringa om hulp. Staatssecretaris Dijkhoff kan met zijn discretionaire bevoegdheid ervoor zorgen dat Wagif niet wordt uitgezet.

“Wij vragen u: trek dit gezin niet uit elkaar. Gebruik uw discretionaire bevoegdheid. Geef Wagif een verblijfsvergunning, geef Gunel haar man, geef Farhad en Leyla hun vader”, zo luidt de hartenkreet van de Eeldenaren.

Handtekeningenactie
De dorpsbewoners lanceerden eerder ook al een handtekeningactie die al 7000 keer is getekend. Ook stuurden basisschoolkinderen ansichtkaarten naar de staatssercretaris en ging een groep Eeldenaren naar Den Haag om te praten met Kamerleden.

Volgens de initiatienemers van de actie wacht Wagif een gevangenisstraf van twee jaar als hij terug moet naar Azerbeidzjan. Ook vinden ze het inhumaan dat Wagif na al die jaren nog wordt teruggestuurd en daarbij z’n kinderen moet achterlaten.