nieuws

14 sep 2015, 16:04

‘Allemaal naar de Randstad en dan kan de gaskraan open’

‘Allemaal naar de Randstad en dan kan de gaskraan open’

De inwoners van Groningen, Friesland en Drenthe moeten door de overheid worden verleid om naar de Randstad te verhuizen. Dan kan de gaskraan ook vol open worden gedraaid. Dat betoogt econome Heleen Mees in een opiniestuk in de Volkskrant.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Mees moet de overheid mensen stimuleren om te gaan wonen in grote steden. Dat zou ervoor zorgen dat de welvaart toeneemt. Mees zegt dat de economie in Amsterdam in de afgelopen vijftien jaar met 36 procent is gegroeid, terwijl de economische groei in Groningen bleef steken op 10 procent en dat is inclusief de gaswinning.

Zelf woont Mees in de Chinese stad Peking en in dat land zijn bijna 40 steden met meer dan 5 miljoen inwoners. Veel mensen wonen daar in steden en die groeien economisch hard. Nederland moet meer van dat soort grotere steden hebben, vindt Mees. Nu is Amsterdam met bijna 800.000 inwoners de grootste stad van het land en dat is net zo veel als de grootste wijk in Peking.

Voordeel van een grote volksverhuizing is dat de gaskraan in Groningen weer verder open gedraaid kan worden, zonder dat het gevaar oplevert. Mees ziet het Noorden verder als groot recreatiegebied, waar de inwoners van de Randstad kunnen uitwaaien.