nieuws

29 mrt 2016, 15:03

Alle stations in Groningen krijgen facelift

Alle stations in Groningen krijgen facelift

Alle treinstations in de provincie Groningen krijgen een facelift. De wachtruimtes en bankjes worden grotendeels vervangen en krijgen dan hetzelfde soort meubilair als op station Groningen Europapark. De provincie Groningen wordt daarmee de eerste provincie waar alle stations uitgerust zijn met het nieuwe meubilair.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit jaar begint ProRail met de vervanging van het oude meubilair. Eind volgend jaar moeten alle oude wachtruimtes en bankjes in Groningen verbeterd en vervangen zijn. Op een aantal stations zijn de perrons te smal; daar blijft het oude meubilair staan tot er een oplossing is gevonden voor de inpassing van het nieuwe meubilair.

De facelift van de stations maakt deel uit van het project Facelift Noordelijke Stations. In de uitvoering van dit project werkt de provincie samen met ProRail, NS Stations, Arriva, gemeenten en de regio Groningen-Assen. Met dit project willen de partijen de voorzieningen voor reizigers op de regionale stations verbeteren. De nieuwe wachtruimtes zijn comfortabeler en beschermen beter tegen regen en wind. Dit moet ervoor zorgen dat meer mensen in de provincie gebruik gaan maken van de trein en de huidige reizigers de stations beter gaan waarderen.

Naast de verbetering en vervanging van de wachtruimtes zijn er meer fietsenstallingen bij stations gekomen en is het aantal P+R-voorzieningen uitgebreid. Ook hebben de stations dynamische reisinformatie gekregen; dat zijn schermen waarop reizigers actuele reisinformatie kunnen vinden.

De provincie Groningen stelt ruim drie miljoen euro beschikbaar voor de make-over van de stations. Ook ProRail neemt een deel van de kosten voor haar rekening.